Wij zijn een webdesign bureau dat zich richt op het optimaliseren van de customer journey. Wij creëren gebruiksvriendelijke en visueel aantrekkelijke websites, die inspelen op de behoeften en het gedrag van gebruikers. Het belang van psychologie in webdesign, ligt in het begrijpen en toepassen van principes als kleurgebruik, lay-out en gebruiksgemak. Hiermee sturen ze de reacties van bezoekers, waardoor de klantervaring en de conversieratio’s verbeteren. We nemen je in deze blog mee op reis door dit belangrijke thema.
Je wilt de website dusdanig ontwerpen, dat de kleuren, vormen en lay-out de juiste reacties bij de potentiële klanten triggeren. Zo kun je met kleur al de gewenste emotie oproepen. Blauw wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om een vertrouwd gevoel uit te stralen, terwijl rood juist inspeelt op urgentie. Daarnaast kunnen ronde vormen worden gebruikt om een gevoel van vriendelijkheid te creëren, terwijl hoekige vormen vaak gekoppeld worden aan een stabiele indruk. Naast deze designaspecten, bepaalt de lay-out het navigatiegemak: één van de belangrijkste punten voor een goede klantervaring. Wereldmerken gingen je voor in het toepassen van de basisprincipes van de psychologie in webdesign. Denk maar aan de gele ‘koop nu’-knoppen van Amazon, die je stiekem naar een aankoop leiden, of de minimalistische lay-out van Apple, waardoor jij je volledig focust op de producten. Er zijn een aantal punten die we altijd onder de loep nemen, om marketing psychologie optimaal in te kunnen zetten voor jouw website:
De customer journey is het proces dat een klant doorloopt, vanaf het eerste contact met een merk tot aan de aankoop en nazorg. Door alle customer journey stappen die de klant doorloopt te optimaliseren, verhoog je de klanttevredenheid en de conversies. Wij brengen de customer journey in kaart met behulp van data-analyse, klantonderzoek en UX-onderzoek. We identificeren contactpunten (touch points) en optimaliseren de klantervaring door de gebruiksvriendelijkheid van de website te verhogen. Tevens werken we met gerichte content, aansluitende ontwerpen en goede interfaces, zodat de klant moeiteloos door het aankoopproces wordt geleid. Onder andere bedrijven als Flexbeweging, ShirtPrintShop en KDW Assen gingen je voor, bij het succesvol integreren van customer journey ontdekkingen in het webdesign.
Er is al veel onderzoek gedaan naar online gebruikersgedrag. Fogg’s Behavior Model en Hick’s Law bijvoorbeeld, zijn helder gevormde theorieën die aantonen dat minder keuzes aanbieden het nemen van snellere beslissingen kan stimuleren. Omdat geen enkele doelgroep hetzelfde is, combineren wij de verschillende theorieën met de uiteenlopende gedragstypen. Zo werken we voor analytische gebruikers met gedetailleerde informatie en een logische lay-out, waar impulsieve gebruikers vaak beter reageren op aantrekkelijke visuals en duidelijke call-to-actions. Zorgvuldige gebruikers voorzien we veelal van een website waar direct de klantbeoordelingen zichtbaar zijn, voor een sterke vertrouwensband.
Storytelling in webdesign is een belangrijk thema, omdat het gebruikers echt de website intrekt en hen het gevoel geeft dat ze het merk kennen. Wij creëeren daarom graag emotionele connecties via design, door het gebruik van kleur, typografie en beelden die emoties oproepen. Hiermee spreken we emoties in de hele customer journey aan. In het verleden hebben we bijvoorbeeld voor een non-profit site warme kleuren en inspirerende beelden gebruikt om empathie op te wekken, terwijl voor een reisblog levendige foto’s en persoonlijke verhalen ter inspiratie op de eerste plaats stonden.
Er bestaan verschillende psychologische triggers die de conversie bevorderen. Hierbij kun je denken aan schaarste, urgentie of sociale bewijskracht. Doordat er vanuit deze triggers geneigd wordt naar het nemen van snelle beslissingen, kunnen ze voor meer conversie zorgen. Om de psychologische impact van kleine wijzigingen op de website te meten, zoals kleur of tekst, gebruik je A/B-testen. Ook bij ons maken we gebruik van deze A/B-testen, in combinatie met data-analyses. Door de effectiviteit van verschillende website-elementen te meten, geven we een boost aan de klantervaring én de conversie. Een enkele kleur of call-to-action kan het verschil maken!
Een toegankelijk webdesign zorgt voor een inclusieve online klantervaring – voor iedereen dus. Psychologisch gezien bevordert zo’n inclusief design gevoelens van gelijkheid en waardigheid, wat een positieve customer experience en klantloyaliteit stimuleert. Wij houden hier rekening mee, door te zorgen voor een duidelijke navigatie, voldoende contrast en alternatieve teksten voor afbeeldingen. Hiermee streven we naar goede leesbaarheid, eenvoudige taal en logische opvolgende stappen in de customer journey. Voor iedere website worden opnieuw aanpassingen en overwegingen gemaakt, die passen bij de doelgroep en het totaalplaatje.
Gepersonaliseerde ervaringen, AI-gedreven chatbots en immersive designs als AR/VR, vormen de opkomende trends waar we mee te maken krijgen binnen webdesign en gebruikerspsychologie. De toekomst van webdesign zal zich dan ook richten op hyper-personalisatie en naadloze, omnichannel customer journeys. Wij innoveren al lekker mee, door AI en machine learning te integreren. Op die manier willen we gebruikersgedrag analyseren en hyper-gepersonaliseerde ervaringen creëren. Wij richten ons op toegankelijk en psychologisch georiënteerd design, om klantloyaliteit en conversies te blijven maximaliseren.
Het is wel duidelijk dat psychologische triggers enorm belangrijk zijn voor het optimaliseren van customer journeys en conversies. Een inclusief design zal de klantervaringen verbeteren, evenals de juiste kleur- en andere designkeuzes. In een digitale wereld die ontzettend snel verandert en nieuwe mogelijkheden biedt, innoveren wij door AI en AR/VR te integreren. Dit alles zonder de emotioneel aansprekende designs en de toegankelijkheid uit het oog te verliezen. Zo werken we samen met jou aan langdurig succes!
Dus waar wacht je nog op?