Jelmer

De levensduur van een website: Hoe lang gaat jouw website mee?

Een website is het digitale visitekaartje van een bedrijf en speelt een belangrijke rol in hoe klanten je vinden en zaken met je doen. Vaak is het de eerste indruk van de klant die je bedrijf gaat gebruiken, en een goed functionerende website draagt daar een grote rol bij.

Hoe lang een bedrijf meegaat is een belangrijke vraag en die wordt vaak over het hoofd gezien. Met de technologie en designtrends van tegenwoordig is de levensduur van een website niet oneindig en moet dus om de zoveel tijd aangepast worden. Hoewel, blijf je hierbij wel bij in de tijd en spreekt het de mens ook meer aan.

Factoren die de levensduur van een website beïnvloeden

De levensduur van een website wordt beïnvloed door technologie, designtrends en beveiliging. Een website gaat gemiddeld 3 tot 5 jaar mee, omdat technologische en designveranderingen snel veranderen. Hierdoor zijn regelmatig aanpassingen nodig om klanten tevreden te houden. Nieuwe programmeertalen maken oudere technologieën verouderd, terwijl designtrends zoals minimalisme juist meegaan met de tijd en bijdragen aan een aantrekkelijke gebruikerservaring. Regelmatige beveiligingsupdates maken een website minder kwetsbaar voor aanvallen. Verouderde content kan echter leiden tot lagere posities in zoekmachines en verlies van klanten.

Technologische vooruitgang 

De technologie achter websites verandert razendsnel. Wat vandaag de nieuwste ontwerpen zijn, kan over een paar jaar alweer verouderd zijn. Nieuwe programmeertalen en tools zorgen ervoor dat oudere websites vaak niet meer voldoen aan moderne standaarden. Een voorbeeld hiervan is de overstap van Flash naar HTML5. Flash werd vroeger veel gebruikt voor interactieve websites, maar is inmiddels verouderd. Als je niet op tijd overstapt naar nieuwe technologieën, kan dat de functionaliteit van je website flink beperken.

Webdesigntrends en gebruikerservaring

Hieronder staat uitleg waarom webdesigntrends en de gebruikerservaring belangrijk zijn voor een website. 

Het belang van een moderne en aantrekkelijk design

Designtrends zijn belangrijk voor hoe lang een website meegaat. Een nieuw en modern design maakt een website mooi en fijn om te gebruiken, zoals lay-outs die niet fijn werken op mobiele telefoons. 

Meer over belangrijke webdesigntrends, zoals design en minimalisme, kun je lezen in deze blog over belangrijke trends in webdesign.

De rol van gebruikerservaring (UX)

Een goede gebruikerservaring is belangrijk voor het succes van een website. Gebruikers van jouw website verwachten een snelle laadtijd en een duidelijke navigatie. Een slecht UX-design kan zorgen voor mensen die de website te snel wegklikken of er helemaal niet naar kijken. Meer over de rol van UX (User Experience Design) lees je in de blog: Invloed van gebruikerservaring (UX) op websiteconversies.

Beveiligingsupdates en onderhoud 

Beveiligingsupdates zijn zeer belangrijk, omdat verouderde websites gevoelig zijn voor cyberaanvallen. Deze updates helpen aanvallen te minimaliseren en je websites veilig te stellen. Zonder goed onderhoud is je website niet alleen traag, maar ook zeer onveilig. CMS-platformen bieden, zoals op WordPress automatische updates aan om je websites te beschermen, dit moet je alleen wel handmatig doen.

Zet je website om in een klantenmagneet

SEO en content veroudering

Een zoekmachine algoritme is een verzameling die de kwaliteit en relevantie van een bepaalde advertentie of webpagina voor de zoekopdracht van de gebruiker bepaalt, Google verandert dit regelmatig. Websites die niet hun website up-to-date houden, kunnen leiden tot geen bezoekers en een gevaar leiden tot geen zoekresultaten. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt is het belangrijk om regelmatig een content en SEO-analyse uit te voeren. Houd bijvoorbeeld blogartikelen en/of productpagina’s actueel.

Wanneer moet je overwegen je website te vernieuwen?

Als je merkt dat je website een lange laadtijd heeft of dat het aantal bezoekers daalt, dan is het tijd om je website te vernieuwen. Het op tijd vernieuwen van je website is een frisse uitstraling voor je bedrijf, waardoor de prestaties verbeteren en de beveiliging versterkt. 

Meer informatie over het belang van snelheid en prestatie voor conversies vind je op dit blog: Het belang van snelheid en prestatie van websites voor conversies.

Wanneer ga jij je website verbeteren?

Trage laadtijden, slechte mobiele weergave en dalende bezoekersaantallen, zijn signalen op een veroudering. Een vernieuwde website biedt prestaties, beveiliging en een nieuwe uitstraling. Meer over websites prestaties lees je hier: Snelheid en prestatie van websites.

Auteur

Daag jij ons uit?

Samen bereiken we grote hoogtes

Wij helpen bedrijven succes te boeken met digitale maatwerk oplossingen en het verbeteren van de customer journey en online aanwezigheid.
Contactgegevens
KvK: 81897138
BTW: NL862261594B01