Wat zijn kenmerken van een goede website in 2022?

Wat zijn kenmerken van een goede website?

 Jij wil een website laten maken of gaat zelf aan de slag met de bouw van een website? Het maakt niet uit wat het geval is, jij wil natuurlijk een goede website. De online wereld verandert snel. Bezoekers krijgen steeds hogere verwachtingen en ook google kan jouw website steeds beter indexeren. Het is dus van belang dat jij met de tijd meegaat en je mengt in de online wereld. Maar hoe moet dit? Wat zijn de kenmerken van een goede website?

Wij hebben voor jou 10 kenmerken opgesteld waar een goede website aan moet voldoen. Met behulp van deze checklist weet jij of jouw website goed is. Vergelijk deze kenmerken met jouw website en check of jouw website geschikt is voor 2022.

 1. Professioneel en gebruiksvriendelijk design
 2. Een goede website is mobielvriendelijk
 3. De website moet een duidelijke boodschap hebben
 4. Een goede website heeft een duidelijke navigatie
 5. Een goede website beschikt over kwalitatieve content
 6. Een goede website is snel
 7. De website moet goed beveiligd zijn
 8. Geef waarde aan je bezoekers
 9. De website moet beschikken over afbeeldingen
 10. De website moet goed vindbaar zijn in de zoekmachine

Professioneel en gebruiksvriendelijk design

Het design van je website moet professioneel en netjes zijn. Je hebt in 0,05 seconden de eerste indruk achtergelaten voor potentiële klanten. Ze bepalen dan of ze verder willen kijken op je website, of verder gaan googlen. Het is dus belangrijk dat jouw website de juiste uitstraling heeft, die aansluit op de doelgroep. Met een goed design kan je bezoekers omzetten tot betalende klanten.

Daarnaast is het belangrijk dat de website makkelijk is in gebruik. De bezoekers moeten eenvoudig door je website kunnen scrollen en gemakkelijk op knoppen kunnen klikken. Zorg ervoor dat de bezoeker zonder omwegen bij het doel terecht komt. De spanningsboog van een mens wordt steeds korter. Je moet het ze daarom zo gemakkelijk mogelijk maken.

Een goede website is mobielvriendelijk

Het is belangrijk dat jouw website goed werkt op mobiele apparaten. Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en kan zo gemakkelijk even iets op zoeken. Het is daarom niet gek dat de meeste websites worden bezocht op de mobiel. Zorg ervoor dat je website is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten, dan presteren de pagina’s op alle apparaten goed Dingen waar je rekening mee moet houden zijn:

 • Is de tekst groot genoeg en makkelijk leesbaar?
 • Werken de knoppen goed? Zijn ze goed klikbaar?
 • Werkt het menu goed en kan je makkelijk navigeren?

Wil je zeker weten of jouw website geschikt is voor de mobiel? Doe dan gratis de mobile-friendly test.

De website moet een duidelijke boodschap hebben

Wanneer je als bezoeker op een website terecht komt, dan wil je graag weten waar je bent beland. We spreken van een goede website als de boodschap snel duidelijk is. De bezoeker wil graag weten wat je in huis hebt. Verkoop je producten of diensten? Of geef je alleen maar informatie? Hoe je dit snel duidelijk kan maken, is door bovenaan in een korte zin de kern van je website te omschrijven.

Een goede website heeft een duidelijke navigatie

Zoals eerder besproken is het erg belangrijk dat je bezoekers makkelijk moeten navigeren over de site. Zorg ervoor dat je site de weg wijst door alle informatie. Creëer een duidelijke structuur voor alles wat er op jouw site te vinden is. Verdeel je website in hoofd- en subcategorieën. Zo maak je voor je bezoekers een mooi overzicht. Maar een duidelijke navigatie is ook belangrijk voor google. Wanneer een website goed en logisch is ingericht, dan scoort deze ook beter in de zoekresultaten. Hierover lees je later meer.

Een goede website beschikt over kwalitatieve content

Het volgende kenmerk op de lijst voor een goede website gaat over de content die je laat zien. Nog specifieker “kwalitatieve” content. Het belangrijkste is dat de content die je plaatst op de website aansluit bij de beoogde doelgroep. Dit lijkt vrij voor de hand liggend maar er komt meer bij kijken dan je zou denken. Niet alleen het onderwerp waar je content over gaat maar ook de schrijfstijl, de zinslengte, de aanspreekvormen en de conclusie moeten aansluiting hebben bij je doelgroep. Op deze manier blijven de bezoekers van jouw website langer geïnteresseerd en kun je het advies, de oplossing of de visie die jij wilt aanbieden beter overbrengen.

Een goede website is snel

Van zelfscan kassa’s bij de supermarkt tot vandaag besteld morgen in huis. Alles moet tegenwoordig steeds sneller en sneller. Het belang van snelheid zie je ook steeds meer in de online wereld. Wanneer het lang duurt voordat je website geladen is, dan klikken bezoekers snel weer weg. Een trage website zorgt voor minder conversie. Als het te lang duurt gaat de bezoeker door naar de volgende website. Google en andere zoekmachines weten dit ook, zij meten de snelheid en kunnen je daarop afkeuren. Je wordt dus dubbel gestraft als jouw website niet snel genoeg is. Door de bezoekers en door de zoekmachines. Zorg er dus voor dat dit bij jou niet het geval is!

De website moet goed beveiligd zijn

Er zijn maar weinig mensen die zich bezighouden met de beveiliging van hun website. Vaak wordt gedacht dat overkomt mij niet. Maar vergeet niet dat Hackers niet op zoek zijn naar de grootste website. Er wordt gekeken naar verouderde versies of zwakke wachtwoorden. Onderneem de juiste stappen voordat het te laat is. Hieronder de drie belangrijkste punten waar jij op moet letten:

Maak gebruik van SSL

Dit betekent dat de link van jouw website begint met https:// Hierbij staat de ‘s’ voor secure. De gegevens die heen en weer worden gestuurd tussen de webserver waarop jouw bestanden staan en de computer van je bezoeker worden dan versleuteld.

Kies een sterk wachtwoord en een juiste inlog wijze

Een nut van een niet te voor de hand liggend wachtwoord wordt steeds duidelijker. De naam van je kat, de geboortedatum van één van je ouders of gewoon “Wachtwoord123.” zijn allemaal voorbeelden van wachtwoorden die supersnel gehackt kunnen worden. Daarnaast is het handig om een 2 staps-verificatie in te stellen voor de inlog van het admin scherm van je website. Op deze manier maak je het voor anderen nog een stap lastiger om jouw website binnen te komen.

Blijf altijd up to date

Bouw je een website met een cms zoals WordPress? Zorg ervoor dat je ook na het afronden altijd up to date bent met de laatste versie van het cms. Verder is het ook erg belangrijk om onder andere plugins bij te houden. Op deze manier voorkom je oude code op je website en is je website beter beveiligd.

Geef waarde aan je bezoekers

Wanneer je goed wil scoren in google dan is het belangrijk dat je waardevolle content schrijft. Zoekmachines kijken niet alleen naar zoekwoorden, maar ook of je doelgroep de content interessant vindt. Maar wanneer is content dan interessant en waardevol? 

 • Als het antwoord geeft op de vraag
 • Goed past bij je website
 • Makkelijk is te lezen
 • Niet een kopie is van andere sites

Het schrijven van goede content kan lastig zijn en vereist wat oefening. Maar wanneer je dit goed onder de knie hebt, zal je merken dat het zijn vruchten zal afwerpen. Mensen beginnen je interessant te vinden en gaan je volgen. Zo hou je niet alleen de bezoekers tevreden, maar ook Google 😉

De website moet beschikken over afbeeldingen

Afbeeldingen zijn ook een onderdeel die veel waarde (kunnen) bieden aan je bezoekers. Tegenwoordig vinden mensen het niet fijn om hele lappen tekst te lezen. Websites worden vaak bezocht als oriëntatie over een bepaald onderwerp of product. Dit betekent dat een groot deel van jouw bezoekers de website globaal zullen scannen. Wanneer het een lange lap tekst is wordt dit waarschijnlijk ervaren als te veel moeite en klikt de bezoeker weer weg. Afbeeldingen kunnen hier verschillende rollen in spelen.

De eerste optie is als aanvulling op de tekst. Denk bijvoorbeeld aan een grafiek, of een visuele uitleg van het onderwerp van de tekst. 

De volgende optie is gerelateerd maar niet toevoegend. Dit betekent dat de afbeelding wel degelijk met het onderwerp heeft te maken maar meer zal dienen als pauze van de tekst dan dat er nieuwe informatie wordt toegevoegd aan de tekst. 

Als laatste en zeker niet de minste heb je de optie decoratief. Het oog wil natuurlijk ook wat. Het is daarom soms handig om afbeeldingen gebruiken om de pagina of de website een mooier design te geven. Dan hoeven deze afbeeldingen niet per se een bijdrage te leveren aan de tekstuele content van de website. Maar dit soort afbeeldingen helpen wel mee in het behouden/overtuigen van de bezoeker.

De website moet goed vindbaar zijn in de zoekmachine

Wanneer je een website hebt gebouwd, kan je niet meteen verwachten dat de eerste bezoekers aankomen waaien. Hier moet je veel tijd en moeite insteken. We hebben je tijdens dit blog al een aantal tips gegeven, maar zoekmachine optimalisatie is een vak apart. Het is belangrijk dat jouw website autoriteit ontwikkeld en dat je aan Google laat zien dat jij de relevantste optie bent. Als je alle tips van dit blog goed bij langs gaat, dan zal je merken dat je langzamerhand beter gevonden wordt. Onthoud wel dat zoekmachine optimalisatie een lang proces is en dat je niet binnen een week op de eerste pagina staat. 

Vind je het lastig om te werken aan je vindbaarheid of kost het je allemaal te veel tijd? Jak Design kan je na de bouw van een website ook helpen met je vindbaarheid. Wij analyseren de concurrentie en gaan op zoek naar de geschikte zoekwoorden. Is dit iets voor jou? Neem dan volledig vrijblijvend contact met ons op.

Je bent er bijna!

Je bent er bijna!

Waar mogen we het e-boek naar toe sturen?

Gefeliciteerd! De eerste stap is gezet.

Je bent er bijna!

Je bent er bijna!

Waar mogen we de prijslijst naar toe sturen?

Geslaagd! Je ontvangt de prijslijst in de mail.

Ga naar Whatsapp
1
Meer weten? Neem vrijblijvend contact op
Hallo!

Heb je een vraag? Maak dan gemakkelijk gebruik van Whatsapp

Groet, Jak Design