fbpx

7 dingen die je niet moet doen als ondernemer

Wij als startende ondernemers lopen regelmatig tegen nieuwe dingen aan. Zo zijn wij erachter gekomen dat je niet overal “ja” op hoeft te antwoorden en niet 24/7 beschikbaar hoeft te zijn. Dit gaat namelijk ten koste van je productiviteit, waardoor je in een dag veel minder gedaan krijgt. 

Vind je het lastig om nee te zeggen? Voel je, je schuldig? Of heb je het gevoel dat je egoïstisch bent? Onthoud dit dan goed: het is oké om prioriteiten te stellen aan je eigen behoeftes en doelen. 

Het helpt ons om een lijst te maken van onze “Not To Do’s” Wanneer er nu dingen spelen, dan hebben wij een duidelijk beeld van wat wel en niet oké is. Op deze manier geven wij onze productiviteit een boost en blijven wij ons werk leuk vinden! En wie weet heb jij als ondernemer ook nog wat aan deze lijst.

Dit is onze Not To Do List voor ondernemers:

1. Niet als eerste activiteit in de ochtend je email checken

Wanneer je gelijk je mail gaat checken in de ochtend word je meteen afgeleid van de taken die je voor jezelf had ingepland. Er kan een stressrespons getriggerd worden, waardoor je de hele dag op spanning kan staan. Of afgeleid raakt van de taken die belangrijk waren. 


2. Geen meetings inplannen zonder duidelijk doel en eindtijd

Zorg ervoor dat je alleen meetings gepland hebt staan wanneer deze noodzakelijk zijn. Een meeting kan erg tijdrovend zijn en vaak veel langer duren dan verwacht. Het is daarom belangrijk dat het onderwerp van de meeting vaststaat en er een eindtijd is afgesproken. Op deze manier zal een meeting niet langer duren dan nodig.


3. Geen “ja” zeggen tegen elke nieuwe klant

Je hoeft niet tegen elke potentiële klant “ja” te zeggen. Wanneer je merkt dat er geen klik is of dat de klant hele andere verwachtingen van jou heeft, dan kan het verstandig zijn om geen samenwerking aan te gaan. Als het contact nu al niet lekker verloopt, dan zal dit gedurende het project waarschijnlijk ook zo gaan verlopen. Het is dan zowel voor jou als voor de potentiële klant beter om niet samen verder te gaan. Dit voorkomt onenigheid in de toekomst.


4. Geen telefoon tijdens diepe focus

Wanneer je echt productief te werk wilt gaan en je even vol wil focussen op een taak, dan is het verstandig om je telefoon uit te schakelen. Of op zijn minst op vliegtuigmodus te zetten. Zo kan je niet gestoord worden door belletjes en volledig de focus leggen op je werk.


5. Geen e-mails openen tijdens werk

Het openen van mails kan een tijdrovende klus zijn. Als je aan het werk bent kan het soms verleidelijk zijn om even snel op een mailtje te reageren. Je zal merken dat er nog meer mailtjes in je inbox zitten en deze ook wel even snel kan beantwoorden. Dit kost dan toch meer tijd dan je in eerste instantie voor ogen had en je bent volledig afgeleid van je werk. Wat wij aanraden is om een bepaald moment op de dag of in de week in te plannen voor je mailbox. Plan een uurtje in waarin je alleen maar op mails gaat reageren, zodat je dit de rest van de dag niet meer hoeft te doen.


6. Geen Social media tijdens het werk

Social Media is killing voor je productiviteit. Deze platformen zijn zo ontworpen dat ze verslavend werken. Het zijn zogeheten “infinity pools”. Dit houdt in dat je maar door kan blijven scrollen en dat er geen einde aan komt. Hierdoor ben je zo een uur verder zonder dat je dit door hebt. Blijf dus uit de buurt van social media tijdens werk uren.


7. Niet werken wanneer je moe bent

Het heeft geen zin om te werken wanneer je moe bent. In tegenstelling tot al die Amerikaanse filmpjes waarin slaap niet als noodzakelijk wordt gezien, zijn wij hier totaal niet mee eens. Als je niet goed uitgerust bent kan je uren met een taak bezig zijn, terwijl dit met een uitgerust brein zo is opgelost. Zorg daarom voor een goede nachtrust en een goed ritme. Mocht je toch een keer slecht geslapen hebben, dan kan het verstandig zijn om even een middagdutje te doen om vervolgens weer verder te gaan. Dit werkt beter dan geforceerd door te werken.

Je bent er bijna!

Je bent er bijna!

Waar mogen we het e-boek naar toe sturen?

Gefeliciteerd! De eerste stap is gezet.

Je bent er bijna!

Je bent er bijna!

Waar mogen we de prijslijst naar toe sturen?

Geslaagd! Je ontvangt de prijslijst in de mail.

Ga naar Whatsapp
1
Meer weten? Neem vrijblijvend contact op
Hallo!

Heb je een vraag? Maak dan gemakkelijk gebruik van Whatsapp

Groet, Jak Design